Gratis Webhosting Belgie
Om je eigen website toegankelijk te maken op het internet, heb je een geschikte webhosting nodig. Sommige aanbieders lokken hun klanten met volledig gratis aanbiedingen. Maar is het echt mogelijk om je eigen website zonder beperkingen en helemaal gratis op het internet te publiceren?
We leggen het je hier uit wat gratis webhosting is.
Wat is gratis webhosting?
Het onderhouden van webhosting pakketten kost webhosting bedrijven een hoop geld.
Naast de servers met hardware zoals processors, RAM en harde schijven, moet er ook een bijbehorende infrastructuur in de vorm van een datacenter met datanetwerken en een snelle verbinding met het internet beschikbaar zijn om webhosting pakketten aan te kunnen bieden aan klanten. En dat is alleen de technische kant.
Daarnaast is er veel administratief werk, omdat het hele bedrijf inclusief klanten natuurlijk ook georganiseerd en gemanaged moet worden.
Serieuze webhosting voor niks?
Meestal worden klanten webhostingpakketten aangeboden voor een bepaalde maandelijkse vergoeding.
Toch zijn er altijd gratis aanbiedingen op het internet, waarbij klanten een volledig gratis webhosting wordt beloofd. Op het eerste gezicht lijken deze aanbiedingen erg verleidelijk, maar als je van plan bent een serieuze website te maken die verder gaat dan een eenvoudige hobby blog, moet je heel goed kijken naar deze aanbiedingen.
In principe krijg je de mogelijkheid om je eigen content gratis op het internet te publiceren, maar de gratis webhostingpakketten worden meestal geleverd met een heleboel beperkingen.
Deze kun je alleen uit de kleine lettertjes opmaken en zijn niet direct voor de hand liggend. Vaak moet je bijvoorbeeld de domeinnaam van het bedrijf gebruiken en dat staat niet heel professioneel.
Wat je moet weten over gratis webhosting?
Gratis webhosting en tarieven verschillen op verschillende gebieden. Om te besluiten of je voor gratis of betaalde webhosting kiest, moet je onder andere de volgende punten overwegen:
- Prestaties
Prestaties zijn één van de bepalende factoren. Terwijl klanten bij webhosting tegen betaling verzekerd zijn van een bepaalde prestatie, hebben klanten geen aanspraak op exclusieve systeembronnen met gratis webhosting. Als gevolg daarvan moeten beperkingen in laadtijden en vaak ook in de toegankelijkheid worden geaccepteerd. - Functionaliteit
Klanten zijn ook beperkt in functionaliteit bij gratis hosting. Dit gaat zelfs niet eens over speciale functies, maar vaak zijn zelfs absolute basics zoals ondersteuning van scripttaal of MySQL databases niet beschikbaar in het pakket. - Ontwerpmogelijkheden
Terwijl betalende klanten het ontwerp van hun website bijna zonder beperkingen kunnen aanpassen aan hun eigen ideeën, hebben klanten met gratis hosting vaak slechts een klein aantal geprefabriceerde ontwerpen tot hun beschikken. Een individualisering van de eigen aanwezigheid op het web is daarom erg moeilijk. - Domein
Wie een uniek domein wil gebruiken, kan niet om de extra kosten heen. Elke domeinnaam op het internet moet besteld worden bij de verantwoordelijke registry en is altijd gekoppeld aan kosten. Webhosting kan alleen volledig gratis worden geëxploiteerd als er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd subdomein van de provider. - Ondersteuning
In tegenstelling tot betaalde webhosting pakketten, biedt gratis Hosting geen ondersteuning. Als je problemen ondervindt met je eigen website of onverwachte vragen hebt, kunnen deze meestal slechts met moeite worden besproken in community forums. Betalende klanten kunnen daarentegen profiteren van de klantenservice van hun provider.
Nadelen gratis webhosting:
- Serverstoringen
De werking van servers kost geld, daarom worden de servers genadeloos overbelast met klanten bij gratis webhosting. Het resultaat is soms zeer lange serverstoringen. Goed functionerende servers zijn geen prioriteit bij gratis webhosting.
- Trage servers
Omdat duizenden mensen dezelfde server delen, zijn ze vaak erg traag, vooral op piekmomenten.
- Onzeker
Gratis servers zijn vaak vrij onveilig. In het verleden is het ook vaak voorgekomen dat individuele klantenaccounts eenvoudigweg werden geblokkeerd of dat de aanbieder zijn aanbod zelfs volledig stopzette. Het resultaat: Je site kan verdwijnen zonder waarschuwing.
- Reclame
Om de levering van gratis pakketten te financieren, krijgen gebruikers vaak reclame voor dergelijke aanbiedingen. De provider toont advertenties je eigen website, die vaak vervelend en dubieus zijn voor bezoekers. Voor commerciële websites is dit zeker een belangrijk punt om te overwegen.
Aanbieder van gratis webhosting
Ondertussen zijn er tal van verschillende varianten van gratis webhosting. Afhankelijk van je site en je eigen technische kennis kun je verschillende aanbieders kiezen. Er zijn aanbieders die een soort homepage bouwpakket aanbieden. Dit is een software die het mogelijk maakt om een website te maken via drag-and-drop editor zonder enige programmeerkennis. Een voorbeeld van gratis webhosting is Wix.
Wix.com
Kies voor Wix.com als je een eenvoudige, drag-and-drop interface wilt voor het bouwen van simpele sites (bijv. voor portfolio’s, kleine sites, etc.). Hoewel het niet bedoeld is voor degenen die hun coderingsvaardigheden willen verbeteren, verschillende videobestanden willen plaatsen of een app willen hosten waar ze aan hebben gesleuteld is Wix de juiste keuze als het gaat om eenvoudige installatie en robuuste functies. Je kunt trouwens geavanceerde e-mail, domein en eCommerce functies krijgen bij Wix door te upgraden naar de betaalde plannen. We vinden het aanbod van Wix.com goed voor beginnende website eigenaren.
WordPress
Een van de bekendste online merken is WordPress, 30% van alle websites wordt met dit systeem gemaakt. De open-source versie van het content management vereist dat site-eigenaren een webhostingpakket aanschaffen en configureren, maar WordPress.com verwijdert al dat gedoe door het populaire systeem te koppelen aan veel online opslag en ondersteuning.
WordPress is niet zo eenvoudig als andere site bouwers zoals Wix en Weebly. Maar met honderden thema’s en aanpassingsopties om uit te kiezen, geeft WordPress gebruikers buitengewoon veel mogelijkheden. Zelfs bij gratis webhosting biedt WordPress.com gebruikers voldoende opslagruimte.